Vecka 29

Graviditetsvecka 29






Barnet

I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl. Huvudets omkrets är 27 cm. Bebisen växer och frodas, men olika barn är olika långa redan nu. Pojkar väger ofta lite mer än flickor. Ögonen är igen åter öppna och hinnan över linsen är borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Vikt 1 400 gram.

 



Jag - Mamma


Nu kan du känna toppen på din livmoder cirka tio centimeter ovanför naveln och ditt barn fyller upp all plats i magen.

 

Gravid kvinna vilar

Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna.

 

 

Vad du kan göra själv:
ligga högt med benen
eller vila lite mer än vanligt och
tänka på undvika kläder som sitter åt eller använda stödstrumpor.

Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären. Har du tungt arbete med många tunga lyft dagligen kan du få havandeskapspenning. De har ja gjort :) Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

 


 

Pappa John

Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.
Har ni börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord, vagga och spjälsäng. Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Var ska skötbordet stå? Vilken barnvagn har fått bäst i test? Måste vi ha en ny barnvagn? Vagga kanske ni inte behöver och spjälsängen kan ni kanske vänta med. Bilbarnstol är ett måste om barnet ska färdas i bil.
Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Eller kanske syr gardiner och vårdar kläder. Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras - men ställ inte alltför höga krav på er själva.

 



Kommentarer
Linnea

Hej på er tre! Jag tänkte bara.. Hm. Jag undrar vilken adress ni har? Har fixat en liten sak som jag vill att ni skall ha så fort som möjligt nu, innan lillen kommer! (Om du inte vill skriva din adress här, kan du ju skriva det på facebook!) Många många kramar!

2010-09-05 @ 15:18:56
URL: http://ninnej.bloggplatsen.se
Sanja

Hej på Er med :D

Men så gullig du e Linnéa :)

Jag skickar min adress på fejan ;)

Kram på Dig!

2010-09-05 @ 15:38:18
URL: http://sanjalilli.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

home is where your heart is

Träningsblogg!

RSS 2.0